Klantenbeoordeling [4.9/5] ⭐⭐⭐⭐⭐

Dé kentekenplaten boer

‎We zitten er al een tijdje, op de Overtoom 147-149 (vlak bij het Leidseplein). Sinds 1936 verkopen wij, Cijfers en Letters, kentekenplaten voor wanneer een kentekenplaat verloren is, een setje kentekenplaten gestolen is of omgewisseld moet worden voor een nieuw voertuig. We leveren uitsluitend volgens de RDW GAIK (Gecontroleerde Afgifte en Inname Kentekenplaten) procedures.

Een beknopte uitleg over kentekenplaten in zijn algemeen en een kleine voorgeschiedenis van de kentekenplaat in Amerika. Kom je een kentekenplaat bij ons kopen? Vergeet dan niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen eveneens een van de oude kentekenplaten indien mogelijk.

‏‏‎ ‎


Uitleg over de Cijfers en Letters op kentekenplaten

Sinds 1951 bestaat het kenteken uit cijfers-lettercombinatie in/van 3 gedeeltes. ND-00-01 was het eerste kenteken dat er zo uitzag, geperst in een oud blauwe oldtimer kentekenplaat. Een nieuwe reeks ontstond in 1965 omdat de eerste reeks opgebruikt was. Deze dagen is de RDW bezig met afgifte van kenteken combinatienummer 11 voor scooters/bromfietsen.

 

Uitleg Cijfers en Letters op de gele kentekenplaat

  1. Het blauwe EU-symbool met daarin NL in gele retroflecterende folie
  2. Unieke productcode
  3. De duplicaatcode, ingeslagen op de vervangende kentekenplaten
  4. Keurmerk van de kentekenplaatfabrikant inclusief bedrijfsnummer

 

De GAIK van de RDW

Wij moeten kentekenplaten die voorzien zijn van een lamineercode registreren in de app van de RDW voor de GAIK controle online. Hiervoor doorlopen wij enkele stappen om je zo te kunnen voorzien van een officiële kentekenplaat.

Wij moeten de volgende gegevens registreren bij het aanmelden van een nieuwe set kentekenplaten:
‏‏‎ ‎

– op het kentekenbewijs staat een documentnummer; deze hebben wij nodig

– reden van afgifte (reguliere afgifte of omwisseling)

Wist je dat…

– je beter geen stickers op je kentekenplaat plakt, hiervoor kun je een boete krijgen

– er hoge straffen staan op rondrijden met een vals kenteken, namelijk €4,500 boete, 6 maanden gevangenisstraf of 2 jaar rijontzegging

– kentekenplaten met een kleine 1 betekent dat dit kenteken ooit verloren of gestolen is, bij een tweede keer verloren of gestolen komt er een 2 te staan enzovoorts…

‎‎‎‎


‏‏‎ ‎

De aller-eerste kentekenplaat in de United-States

Hoewel New York in 1901 de eerste staat was waarin auto’s legaal voorzien moesten zijn van Amerikaanse kentekenplaten, werden kentekenplaten daarvoor gebruikt als teken van eigendom. Mensen lieten een kentekenplaat maken met naam of initialen zodat het duidelijk bij wie een voertuig hoorde. De eerste Amerikaanse kentekens werden met de hand gemaakt op leer of metaal en bevatte vaak veel kleur. Niet veel later in 1903, werden de eerste door de staat uitgelaten kentekenplaten verspreid in Massachusetts.

 

American license plates

‏‏‎ ‎

Jaarlijkse bijwerking kentekenplaat registraties in 1920

In 1920 begonnen de staten in Amerika met het experimenteren van verschillende methodes voor het maken van kentekenplaten. De voorkant heeft zoals we gewend zijn grote, gecentreerde registratie cijfers en letters, met links een vlak dat aangaf uit welke staat de kentekenplaat kwam. Bij ons is dit simpelweg het NL-teken zoals je vast gezien hebt. In 1920 werden burgers verplicht elk jaar hun kentekenplaten te vernieuwen. Vaak werd er van jaar tot jaar de Amerikaanse kentekens een nieuwe kleur toegedeeld zodat het makkelijker was voor politieagenten om verlopen registraties te identificeren.

Sluit