3 plakmethodes voor je eenvoudige belettering

Er bestaan veel manieren om een sticker of belettering op te plakken. Het hangt vooral af van het formaat van de sticker en welke methode dan het meest geschikt is. In dit blog gaan we in op de verschillende methodes van beletteren/monteren.

Voordat we beginnen, veelgemaakte fouten zijn het niet goed genoeg aanwrijven van de applicatielaag en het niet geleidelijk plakken van de sticker. Hierdoor onstaan er luchtbelletjes onder de folie. Sommigen hebben het plakken snel door, anderen moeten daar wat voor oefenenen. Geen risico nemen? We hebben plakkers tot jouw beschikking voor al je professionele, strakke beletteringen. Zelf plakken is dus een keuze geheel op eigen risico. Voor grote of gecompliceerde beletteringen raden wij je altijd aan om het door een specialist te laten doen.

‏‏‎ ‎


 

Benodigdheden:

– Schoonmaakmiddel

– Ontvetters

– Stofvrije (thee)doek

– Tape (het fijnst werk je met schilderstape)

– Mes of schaar (hangt af van de methode)

Eventueel gebruik je:

– Meetlint

– Spatel of bankpas

– Speld

– Plantenspuit

‏‏‎ ‎


‏‏‎ ‎

Belangrijk: maak de ondergrond bij het plakken altijd goed schoon en vetvrij. Daarbij is het belangrijk dat de ondergrond goed droog is bij het professionele beletteren. De methode voor het nat plakken wordt hieronder uitgelegd in de derde methode. Voor de zekerheid maak je de sticker aan beide kanten schoon zodat vuil of stof niet onder de sticker kan komen. Daarbij is de temperatuur belangrijk, hier gaan we nu niet uitgebreid op in. Maar vermijdt plakken in de kou.

Methode 1: grote stickers (vlakke ondergrond)

1. Leg de sticker plat op tafel, applicatielaag naar boven. Wrijf de laag goed aan. Doe dit met aandacht en zorg ervoor dat de hele sticker is aangewreven.

2. Plaats de folie met stukjes tape op de gewenste plek. Breng vervolgens over het midden van de folie tot over de ondergrond een stuk tape als scharnier aan.

3. Sla de helft van de folie 180 graden om het scharnier om en maak het rugpapier tot aan het scharnier los, snij het door en verwijder het. Trek de tape scharnier voorzichtig en gelijkmatig aan. Sla de andere helft van de folie om, verwijder het rugpapier, sla de folie terug en druk het aan.

Methode 2: vloerstickers (of niet vlakke ondergrond)

1. Leg de sticker plat op tafel, applicatielaag naar boven. Wrijf de laag goed aan. Doe dit met aandacht en zorg ervoor dat de hele sticker is aangewreven.

2. Plaats de folie met een lang stuk tape (horizontaal over de bovenkant) op de gewenste plek. Snij vervolgens ongeveer door het midden, de sticker in tweeën.

3. Klap één kant van de in twee delen gesneden sticker naar boven en verwijder het rugpapier, klap de plaklaag terug en wrijf rustig en geleidelijk aan vanaf boven naar beneden. Herhaal dit bij de andere kant van de sticker.

Methode 3: nat plakken (als de vorige methodes je lastig lijken)

Weinig ervaring met plakken? Gebruik water. Door water is het verwijderen van eventuele luchtbellen makkelijker. Ook is het mogelijk om de sticker nog iets van positie te veranderen indien nodig. Voor deze methode kun je de volgende stappen aanhouden:

1. Leg de sticker plat op tafel, applicatielaag naar boven. Wrijf de laag goed aan. Doe dit met aandacht en zorg ervoor dat de hele sticker is aangewreven.

2. Plaats de folie met een lang stuk tape (horizontaal over de bovenkant) op de gewenste plek. Klap vervolgens de hele sticker over de horizontale tape bovenaan de sticker en maak ‘m vast met een stukje tape.

3. Maak de gewenste positie voor de sticker nat (onder de sticker dus). Gebruik per 0,5 liter water 1 á 2 druppels afwasmiddel. Verwijder de backing van de sticker en klap de sticker terug. Wrijf goed en geleidelijk aan zodat luchtbelletjes je bespaard blijven.

Doordat je met water plakt, duurt het iets langer voordat de sticker goed gehecht is aan de ondergrond dan bij droog plakken. Heb je een sticker met applicatiefolie, wacht dan een minuut of twintig voor je die verwijdert.